Sigara Tütün Vücudu Nasıl Etkiler?

Sigara İçmek Vücudumuzu Nasıl Etkiler?

Sigara içme alışkanlığı, diğer hastalıklardan daha fazla olarak, günümüzde dünya çapında en büyük ölüm ve sakatlık kaynağıdır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin tütün tüketimi nedeniyle hayatını kaybettiğini söylüyor. Türkiye’de ise sigara ve sigaradan kaynaklı sağlık sorunları sebebiyle ölenlerin sayısının yaklaşık 130 bin kişi yani günde yaklaşık 350 kişi olduğu ifade edilmektedir.

Beklendiği gibi, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, bu ölümlerin% 80’i akciğer kanseri, bronşit ve amfizem, neredeyse% 17’sinde kalp durması nedeniyle oluşur.
“Sigara içme alışkanlığı erkeklerin ve kadınların doğurganlığını azaltırken, tütün cinsel iktidarsızlık riskini arttırıyor.”

Sigara neden hastalıklara yol açar?

Çeşitli araştırmalar, tütün dumanı parçacıklarında 4000’den fazla kimyasal element tanımlamıştır. Nikel gibi bunların en az 60’ının kanserojen olduğu kanıtlanmıştır. Tütündeki bağımlılık yapıcı madde olan nikotin, kalp atışını hızlandıran ve kan basıncını artıran sinir sistemini uyarır.

Tütün dumanı yoğunlaştığında üretilen katran, arsenik ve siyanür de dahil olmak üzere farklı kimyasalların bir karışımıdır. Yukarıda belirtilen katran, akciğerlerde ve solunum sisteminde, organizma tarafından yavaş yavaş emilen oturur.

Karbon monoksit, kandaki hemoglobine oksijenden daha kolay tutunur. Bu kanın vücutta daha az oksijen taşımasına neden olur ve bu da tromboz riskini arttırır.

Sigara içmek, tütün neden bağımlılık yapar?

Nikotin, bir zevk hissi üreten bir beyin kimyasal olan dopamini dağıtarak çalışan bir uyarıcıdır. Nikotinin beynin uzun süreli zevk alma yeteneğini bastırdığını öne süren çalışmalar var. Bu nedenle, sigara içenlerin aynı memnuniyet seviyesini elde etmek için daha yüksek dozlarda nikotine ihtiyacı vardır.

İngiltere’deki Kraliyet Hekimler Koleji tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tütün, eroin veya kokain kadar bağımlılık yapıyor. Tütünün bağımlılık gücü, sigara içenlerin % 70’inin nihayetinde çok az sayıda kişi ile birlikte çıkmak istediği gerçeğine yansıyor. Öte yandan, normalde sigarayı bırakmış olan sigara içenlerin daha önce birkaç sigara bırakma girişimde bulundukları gerçeğini vurgulamaktadır.

Akciğer kanserli hastaların yarısının ameliyat edildikten sonra tekrar sigaraya başlaması “bağımlılık” örneğidir.

Sigara içmek, tütün vücudunuzu nasıl etkiler?

Kanser : Tütünün akciğer, gırtlak, farenks, yemek borusu, mesane, böbrek ve pankreas kanserlerinin çok güçlü bir nedeni olduğu gösterilmiştir. Bazı araştırmalar, sigaranın lösemi riskinin artmasıyla ve mide, meme, karaciğer ve serviks kanseri ile ilgili olduğunu göstermektedir.


Akciğerler : Bronşit ve amfizemden kaynaklanan akciğer tıkanıklığı, ilerleyen solunum yetmezliği oluşturur. Bu tıkanıklık, akciğerlerdeki hava yollarının daralması ve alveollerin tahrip olması nedeniyle oluşur. Bu hastalığın başlangıcı aşamalıdır ve akciğerlerin neredeyse yarısı tahrip olduğunda solunum yetmezliği ortaya çıkar. Hastalık kurulduktan sonra nadiren geri dönüşlüdür. Bu nedenle, örneğin, akciğerlerin bir enfeksiyonu olan zatürre sigara içenler arasında daha yaygındır.


Kalp : Bir sigara yakma anında sigara içen kişinin kalbi% 30 daha hızlı atmaya başlar. Kan basıncı ayrıca, kalbi daha büyük bir çaba göstermeye ve koroner kalp hastalığı riskini arttırmaya zorlayarak da artar.


Doğurganlık : Sigara içmek kadınların doğurganlığını azaltır. Öte yandan, erkeğin iktidarsızlık riski tütün tüketimi ile artar.

Sigara İktidarsızlık Sebebi Olabilir


Gebelik ve doğum : Kadın sigara içenlerde düşük olasılığı normalin üzerindedir. Ayrıca, bunlar genellikle hamilelik sırasında daha fazla komplikasyona sahiptir. Sigara içen annelerin bebekleri, doğumda sigara içmeyen annelerin çocuklarına göre genellikle ortalama 200 gram daha azdır. Kilodaki bu azalma emzirme ve erken çocukluk döneminde daha büyük ölüm ve hastalık riskleriyle ilişkilidir. Öte yandan, ebeveynleri sigara içen çocukların ciddi solunum yolu enfeksiyonu geçirme ihtimalinin iki katı olduğu görülmektedir.


Takma diş : Dişler sararır ve alışkanlıkla sigara tiryakisi nefes darlığı veya ağız kokusu çeker.


Parmaklar ve tırnaklar : Renk değişimleri geçirebilir.


Cilt : Kırışmaya ve sedef hastalığına neden olabilir.

Sigarayı bıraktığınızda ne olacak?

Sigarayı bıraktıktan hemen sonra, vücudunuz size derinden teşekkür edecek ve tütün kullanımının yol açtığı zararı onaracak. Bu sayede sağlığınızdan fayda sağlayacak bir dizi değişiklik başlayacaktır. Amerikan Kanser Derneği bu değişiklikleri ayrıntılarıyla anlatıyor.

Sekiz saatte kandaki oksijen normal durumuna geri döner ve nikotin ve karbon monoksit seviyeleri yarıya düşer.
24 saat sonra karbon monoksit vücudu terk eder ve akciğerler mukus atmaya başlar.
48 saat sonra nikotin kaybolur. Tat ve koku belirgin şekilde gelişir.
72 saat sonra nefes almak çok daha kolay hale gelir. Bronşlar gevşer ve enerji seviyeleri artar.
2 ila 12 haftada kan dolaşımı artar.
3 ila 9 ay arasında öksürük, tıkanmalar ve solunum problemleri iyileşir, çünkü akciğer fonksiyonu% 10’dan fazla artar.
12 ayda, kalp durması riski sigara içenlerin riskine göre yarı yarıya azalır.
10 yıl boyunca, sigara içenlerin maruz kaldığı risk ile karşılaştırıldığında, akciğer kanseri riski de yarı yarıya azalır.
15 yıl içinde, kalp durması riski hiç sigara içmemiş bir kişiye düşmüştür.

Bugün Sigarayı Bırakmak İçin Güzel Bir Gün…
Our Score

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir